Dette er royalimpregnert tre

farge icon

Farger

Treet leveres i seks fargetoner: Nordisk sort, Tjærebrun, Låverød, Leirgrå, Okergul og Værgrå (upigmentert). Det upigmenterte treet vil over tid få en mer grå farge, fordi det ikke er noen UV-beskyttelse i oljen som brukes. Vi gjør oppmerksom på at dette er transparente farger og at fargen kan variere fra produksjon til produksjon.

 • Marnar Bruk Nordisk sort – RS.30

  Nordisk sort – RS.30

 • Marnar Bruk Leirgrå – RG.20

  Leirgrå – RG.20

 • Marnar Bruk Tjærebrun – RB.10

  Tjærebrun – RB.10

 • Marnar Bruk Okergul – RY.20

  Okergul – RY.20

 • Marnar Bruk Låverød – RR.20

  Låverød – RR.20

 • Marnar Bruk Værgrå – RO.0

  Værgrå – RO.0

fabrikk icon

Slik royalbehandles tre

Treet trykkimpregneres
1

Treet trykkimpregneres

Treet lastes opp på vogner og settes inn i en trykksylinder. Impregneringssalter som beskytter mot sopp og insekter presses helt inn til kjerneveden under trykk. Materialene tørkes så i vakuum for å få vekk mest mulig overskytende impregneringsvæske.

Treet oljekokes under vakuum
2

Treet oljekokes under vakuum

Når treet er ferdig trykkimpregnert kan oljeprosessen starte. Treet legges i en trykk-koker som fylles med varm olje. Vakuum i tanken gjør at vannets kokepunkt reduseres til ca. 60 grader celcius. Dette fører til at vannet går ut av treet i form av damp som kondenseres og ledes tilbake til et kondenskar. Denne prosessen fortsetter til vannet i cellene på materialene har blitt erstattet med olje.

Cellene blir fylt med olje
3

Cellene blir fylt med olje

Oljen fyller porene i treet og blir presset 1-3 mm inn i treets overflate og helt opp til 15-20 mm i endeveden.

Prosessen avsluttes ved at olje pumpes ut av tanken og materialene blir tørket i vakuum. Når materialene kommer ferdig ut av sylinderen, er materialene klare til bruk. Treets overflate kan i noen tilfeller være mettet av pigment til materialene er ferdig fiksert. Selve fikseringen kan i enkelte tilfeller ta noe tid.

Den tilførte oljen gir en effektiv beskyttelse mot fuktighet og sprekkdannelser. Treet står også svært stabilt på vegg, tak og terrasse. Oljen som brukes i prosessen er helt uten løsningsmidler, og må ikke forveksles med vanlig treolje eller beis som påføres for hånd.

kost icon

Redusert vedlikehold

Royalimpregnert tre trenger også vedlikehold, men langt sjeldnere enn materialer som er ubehandlet eller trykkimpregnert. Treet er mer stabilt og danner mindre sprekker en annet trevirke.

Det er også motstandsdyktig mot fukt, råte og angrep av sopp. Til vedlikehold anbefaler vi å bruke Royalolje fra Marnar Bruk, men man kan også bruke vanlig oljebeis eller maling hvis man ønsker å bytte farge på fasaden.

Bare det ytterste laget på Royalimpregnert tre vil over tid bli bleket av vær og vind. Vedlikeholdet vil derfor i hovedsak bestå i å friske opp fargen. Hvor ofte dette må gjøres avhenger av klima og hva materialene brukes til.

En brygge som er eksponert for både bølgeskvulp, havis og stekende sol vil trenge vedlikehold oftere enn en garasje som står i skyggen i innlandet. Varme farger blekes også raskere i sola enn kalde farger.